31.12.10

Uuden vuoden aatoksia

Jälleen on vuosi kohta paketissa. Paljon tapahtui tänäkin vuonna, sellaista mistä ei voinut edes ajatella. Tietoni lisääntyi myös ja uusia ajatuksia on herännyt. Tällä kertaa tieto lisäsi tavallaan tuskaa. Ehkä siksi useat ihmiset eivät halua ottaa asioista selvää.

Näin julkisilla nykyään paljon liikkuvana huomioni kiinnittyy ajoittain turkista käyttäviin ihmisiin. Mauttomien, kidutusta edustavan vaatteiden kantajiin. Tuli taannoin keskustelu myös siitä, että turkis on ekologinen. Mutta mielestäni se ei sitä koskaan ole ollut, kun ottaa koko tuotteen elinkaaren huomioon. Aiheesta oli pakko vähän googlata ja löysin mielenkiintoisen artikkelin Animalian sivuilta:

Turkistarhojen aiheuttamat ympäristöongelmat

Mielenkiintoinen kohta tekstistä:
Esimerkiksi Yhdysvalloissa työterveyslaite luokittelee siksi poltetusta turkista jäävän tuhkan nimikkeelle toxic waste eli ongelmajäte, jota ei myrkyllisyytenä vuoksi sallita vietävän tavalliselle kaatopaikalle.

Aika luonnollinen tuote vai mitä? Sitä vielä ihmiset pitävät päällään. Harmi, kun en ottanut talteen linkkiä artikkeliin, missä terveysviranomaiset totesivat, että suuressa osassa Suomessakin myytävistä turkiksista on liikaa myrkkyjä, jotka ovat haitallisia ihmisille. Ehkä se on toisaalta hyvä, kun miettii kyseisten tamineiden kohdeyleisöä.

Toivottavasti uusi vuosi toisi tullessaan sen, että tarhauskielto -asia etenisi ja saataisin turhuuksia karsittua. Vielä jäisi asioita, mutta jokainen askel oikeaan suuntaan on tervetullut.

Toivotaan myös, että seuraava vuosi olisi yhtä mahtava kuin tämä vuosi!