9.11.10

Kannabiksen kotikasvatuksen laillistaminen vähentäisi rikollisuutta?

Tämä aihe tuntuu olevan jatkuvasti niin sanotusti tapetilla. Puolustajat kertovat omaan käyttöön kasvattamisen laillistamisen vähentävän rikollisuutta, vastustajat uskovat laillistamisen lisäävän haittoja ja ongelmia. Alkuun voidaan todeta, että kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Tähän kantaan olen päätynyt ihan itse, vertailemalla eri vaihtoehtoja.

Puolustajat vetoavat muun muassa siihen, että kieltolait eivät päihteiden kanssa toimi, kun vaikka verrataan alkoholin kieltolakiin. Mielestäni on väärä lähtökohta jo alkuunsa verrata eri päihteiden haittoja suoraan toisiinsa, mutta tehdään sitten puolustajien mieliksi. Kun oli kieltolaki Suomessa, viinan musta kauppa kukoisti, viina maksoi paljon, kotipolttoista käryyteltiin ja rikollinen raha viinan äärellä liikkui ahkeraan.Alkoholien haitat jäivät kuitenkin suoranaisesti melko vähäisiksi, johtuen viinan huonosta saatavuudesta. Kun alkoholi sitten vapautettiin, juominen lisääntyi huomattavasti ja alkoi erilaiset haitat. Mustan pörssi kauppa kyllä loppui, vai loppuiko? Meistä jokainen todennäköisesti tuntee alkoholistin. Ja meistä jokainen todennäköisesti tuntee ihmisen, joka on ostanut pimeän pullon, Virosta tuotua viinaa tai kotipolttoista viinaa.

Kun alkoholi laillistettiin, myös käymisteitse valmistetun oluen, siiderin ja viinin valmistaminen sallittiin. Koska alkoholi on Suomessa niin kallista, niin eikös sitten alkoholin käyttäjät valmista itse kaikki juomansa? Oluen paneminen ei ole kovin vaikeaa, aikaa vievää toki. Itse en tunne yhtään, joka säännöllisesti valmistaisi itse oluensa, vaan he ostavat juomansa mieluummin kaupasta, laivalta, tahi kaverilta, joka on ollut laivalla.

Entä sitten sen kannabiksen kanssa? Jos ollaan täysin rehellisiä, niin kuinka moni kyseisen kasvin käyttäjä jaksaisi kasvattaa itse kasvinsa? Se on aikaa vievää puuhaa, vaatii jonkin verran osaamista ja rahallista panostusta. Huonosti toteutettuna myös riski muille. Veikkaisin omaan käyttöön kasvattajien jäävän alkuinnostuksen jälkeen samaan lukuun, kuin olutta panevat ihmiset. Kotikasvatuksen laillistaminen omaan käyttöön loisi vain uutta businesta. Ja kun kotikasvattajilta loppuu poltettava, täytyy se hakea jostain muualta. Ne aktiivikäyttäjät, joita tunnen, väittävät, ettei aineesta tule riippuvaiseksi, mutta kuitenkaan he eivät voi olla polttamatta muutamaa päivää kauempaa.

Jos et voi olla ilman, sen puute on ongelma. Jos kyseinen asia on päihde, on päihderiippuvainen. Itse juon oluen silloin tällöin, sen takia, että se maistuu hyvältä. Samoin lasi viiniä, koska se maistuu hyvältä. Maistuuko kannabis poltettuna hyvältä?