30.11.10

Kauhuskenaarioita

Kuulin jälleen tänään, miten kannabiksen laillistaminen poistaisi kieltolain tuomat ongelmat, kuten kannabiksesta johtuvan rikollisuuden. Eikä koskaan puhuta siitä, mitä se toisi tullessaan. Jos ottaa puheeksi lieveilmiöt, mitä päihteiden parempi saatavuus aiheuttaisi, syytellään huonojen asioiden suurentelemisesta. Jos jonkin päihteen laillistaminen pienentäisi ongelmia, miksei se käynyt jo alkoholin kanssa? Olemme kokeneet tämän aiemminkin, historia vain yrittää toistaa itseään.

Lasten ja nuorten kasvava päihdekäyttö, niin alkolin tahi kannabiksen ei huoleta näitä puolestapuhujia, joka ei ainakaan pienenisi, mikäli aineen saatavuus paranisi. Vedotaan myös siihen, että laillistamalla katukauppa loppuisi ja valtio saisi tuloja myynnistä. Kuinkahan paljon kannabista pitäisi verottaa, jotta rahalliset hyödyt tulisivat maksettua niiden veroilla? Tupakka tuo verotuloja noin 600 miljoonaa euroa vuodessa, haittojen ollessa varovaisten arvioiden mukaan 1,2 miljardia euroa vuodessa.

Verotuksen aste tulisi pitämään huolen siitä, että katukauppa olisi edelleen yhtä kannattavaa kuin nyt. Ottaen huomioon, että niinkin halpaa myrkkyä kuin tupakka salakuljetetaan Suomeen vuosittain miljoonia kappaleita.

Aika moni puolestapuhuja on sitä mieltä, että jokaisella on oikeus päättää millä myrkyttää kehoaan, ilman, että valtio puuttuisi asiaan. Onko se pilvessä olevä isä/äiti/veli vain vierestä katsojan oma asia? Sama juttu toki alkoholin kanssa, en vain itse usko, että Suomalaisista kasvaisi yhden lain mukana vastuullisia päihdekäyttäjiä. Ja kuinkas sitten kokaiini, heroiini, lsd, happo.. Jos on kerta oikeus myrkyttää kehoaan, niin eihän noita voi sulkea silloin pois?

Jos halutaan vakavasti otettavaa keskustelua puolestapuhujien puolelta, tulisi käsitellä myös avoimen päihdepolitiikan tuomat haitat, sekä lieveilmiöt. Seuraavaksi oma skenaarioni:

Jos kannabis laillistettaisiin Suomessa, sen käyttö tulisi kasvamaan huimasti, mutta samalla ei kuitenkaan alkoholin tai tupakan kulutus laskisi merkittävästi. Pitkässä juoksussa tarvitsisimme paljon lisää päihdeklinikoita, mielenterveysongelmat lisääntyisivät myös huimasti. Jotta valtio saisi ne veroeurot kasaan, verot olisivat taivaissa, katukauppa jatkaisi entiseen malliin, nyt vain turvallisimmin oloin.

Ne, jotka eivät pidä kauhuskenaarioista, eivät varmaan pidä myöskään auton turvavöistä, eikä turvatyynyistä, sprinkreleistä yms. turvallisuutta lisäävistä asioista, niilläkin varaudutaan vain pahimpaan. Ei normaalitilaan.

Kieltolain poistaminen saattaisi korjata yhden ongelman, mutta se toisi takuuvarmasti todella suuria ongelmia tullessaan. Ehdoton ei laillisten päihteiden lisäämiselle.

Myös lääkkeiden valvontaa tulisi lisätä. Jos ei muuten ihmiset tajua, tarvitaan ohjeistusta. Miksi muuten meillä olisi ainuttakaan lakia, jos osaisimme olla ihmisiksi?