16.10.13

Rakennemuutos, uhka ja mahdollisuus

Arctia Shipping tapaus toi mieleeni merenkulun rakennemuutoksen.YLE:n nettisivuilta luin jutun, jossa eräs Matti Putkonen penäsi kovasti merimiesten työpaikkojen perään, siksi oli tuonut kovaan ääneen esille sitä, että erään rauhallisen mielenosoituksen johdosta nostettu rikosilmoitusta. Hänen mielestään moisen toiminnan salliminen johtaa merimiesten työpaikkojen katoamiseen. Samaan syssyyn totesi ykskantaan, että vihreiden eu-parlamentaarikkojen takia nuuskan myynti kiellettiin laivoilla ja se johti laivojen ulosliputukseen Suomesta. Voisiko pelkkä nuuska olla se syy?

Mitä tapahtuu kun tiukasti pidetään siitä kiinni, miten ennen on asiat tehty eikä suostuta muuttamaan toimintamalleja ja tapoja? Eikö Putkoselle jo historia ole opettanut, että jääräpäisyydellä ei mennä pitkälle.

Kun katsoo meidän kaikkien rakastamaa talousmaata, Kreikkaa, voisi sieltä oppia jotain. Kykenemättömyys rakenteellisiin muutoksiin kantaa jonkin aikaa. Ei pitkälle. Jos tuntuu, että työpaikat katoaa, niin on kaksi vaihtoehtoa. Joko pitää kynsin hampain kiinni saavutetuista eduista ja töistä tai tehdä muutos.

Rakennemuutos ei ole pelkästään uhka. Se on myös mahdollisuus. Mikäli jonain aamuna tuntuu siltä, että maailma on väärässä ja vain minun tapa toimia on oikein, on syytä tarkastella asiaa uudestaan. Merimiehiä ei Suomessa pelasta se, että tehdään töitä jatkuvasti ylihintaan eikä suostuta mihinkään. Joko tehdään vähän aikaa töitä tai pitkään. 

Maailma muuttuu.

Artic Shippingistä ei tähän kirjoitukseen sen enempää.

viitattu teksti: