5.10.13

Arktiset fossiilit

Luin melkoisen pysäyttävän artikkelin siitä, miten ihmeellinen on ihmisen mieli joissain asioissa. Tällä kertaa ihmetystä aiheuttaa arktisen alueen öljyn- ja kaasunporaus. Ensinnäkin se, että mennään sellaiselle alueelle, missä selviytyminen on muutenkin haastavaa, niin että pitäisi tehdä myös ulkotöitä, vuoden ympäri. Ei kuulosta omaan korvaan järkevältä touhulta. Eikä se sitä taida tilastojenkaan valossa olevan.

Venäjäläinen öljyfirma, Gazprom kertoo, että koeporaukset olisi tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna arkitsella alueella. Kaupalliseen tuotantoon öljykenttä, mikäli kaikki menee hyvin jota vahvasti epäilen, olisi tarkoitus saada vuoteen 2020 mennessä. Nopeaa toimintaa. Paitsi. Öljykenttä on löydetty jo Neuvostoliiton aikana. Hajoaminenhan tapahtui 1991. Eli löytymisestä kaupalliseen tuotantoon kentän saaminen kestäisi noin 30 vuotta. Rahaa on tähän mennessä mennyt arvioiden mukaan 4-5 miljardia dollaria. Poratulle öljylähteelle tulee hintaa 100 - 150 miljoonaa dollaria.

Venäjällä on suuri intressi taloudellisesti arktisen alueen öljyyn. Eikä länsimaiden firmat ole yhtään sen parempia. Exxon, Shell ja norjalainen Statoil ovat myös kiinnostuneita. Kaikin puolin olisi kuitenkin järkevämpää kehitellä ratkaisuja, joissa ei tarvita fossiilista öljyä. Miksi sitten ei niin tehdä? Ehkä ollaan kangistuttu kaavoihin ja toisaalta raha puhuu. Mutta se puhe on pelkkää paskaa.

Jos arktisella alueella sattuisi öljyvahinko, olisi tuho melkoista. Ja turha syyttää pirujen seinille maalaamisesta, sillä tilastojen ja historian valossa niin tulee tapahtumaan. Pohjoisten alueiden meret ovat myös ekologisesti herkkiä ja jatkuvasti lisääntyvä laivaliikenne ja pohjamutien möyriminen saattaa ehkä vaikuttaa niihin. Toivottavasti ei tule siihen selvyyttä.

Amazon on keuhkot, meret on verisuonet.

Ai niin, samaan aikaan toisaalla (ei tämäkään ole täysin puhdas pulmunen, mutta ehkä parempi):
http://www.nesteoil.fi/default.asp?path=35,52,11990,13561

lähteet:
http://yle.fi/uutiset/oljymaailman_eldorado_kartalla_tata_venaja_hamuaa_arktisilta_merialueiltaan/6866493

http://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostoliiton_hajoaminen