30.8.12

Linssiaprikoosisosekeitto

Kävimme taannoin Cafe Rongossa Porvoossa ja tarjolla oli linssiaprikoosikeittoa. Linssikeitto on yksi suosikeistani, niin tuotahan piti ehdottomasti testata. Ja voi pojat. Oli hyvää! Sen verran hyvää, että tuli pakottava tarve kehittää vastaava soppa itselle kotona tehtäväksi.  (lopussa tarkempi resepti) Nyt kolmas kerta on jo aika lähellä sitä mitä haluan sen sopan olevan. Hitusen erilainen kuin Rongon, mutta ainakin yhtä hyvä. Paremmaksi on paha pistää.

Käytän keittoon punaisia linssejä, vettä, paseerattua tomaattia ja tietenkin aprikooseja sekä erilaisia mausteita. Keittoruat on siitä kiitollisia, että niitä ei voi oikein saada huonoiksi ja maustaminen omaan makuun on kohtuullisen helppoa.

Mitä keittoon sitten tuli? Tässäpä minun versio:

aineet
400 g punaisia linssejä (1 gogreen pkt)
vettä
2 prk paseerattua tomaattia (1 prk 500g)
2 sipulia
kourallinen valkosipulinkynsiä

150 g pehmeitä kuivattuja aprikooseja
loraus omaa suosikki oliiviöljyä


mausteet (määrät oman maun mukaan):
jauhettua paprikaa
kasvisliemijauhetta (kuutio käy)
jauhettua chiliä (tuorekkin käy)
pippurisekoitusta
korianteria
suolaa

Linssit laitetaan ensin likoamaan toviksi. Liottamisen jälkeen suosittelen vielä huuhtelemaan linssit. Vettä laitetaan kattilaan sen verran, että linssit peittyvät ja tulee noin sentti vettä vielä päälle. Lämpö päälle ja annetaan porista. Rauhallisesti keittäen tulee parasta.

Sillä aikaa kun linssit porisevat vedessä ehtii pilppomaan sipulit (ei tarvitse kovin pieniksi) jotka heitetään samaan kattilaan. (Jos haluaa hifistellä, sipulit ja mausteet paistetaan tovi pannulla ennen kattilaan laittoa) Perään laitetaan paseerattu tomaatti ja riippuen koostumuksesta, vähän lisää vettä. Huuhtelen itse tomaattipurkit ja käytän sen veden, niin saa kaikki irti purnukoista.
Sekaan pilpotaan aprikoosit. Ne kannattaa pistää melko pieniksi, helpottaa soseuttamista.

Tässä vaiheessa mausteet voi laittaa myös kattilaan. Koko komeutta keitetään niin kauan kun linssit ovat sopivan pehmysiä. Nestettä on hyvä olla sen verran, että keittäessä linssit ei näy heti pinnassa. Muuten tulee turhan paksua sosuettamisen jälkeen.

Kun linssit ovat sopivia, keitto soseutetaan ja hetken tasaantumisen jälkeen on valmista nautittavaksi. Itse lisään joskus vielä punaista chilisoossia tai tuoreita chilin viipaleita mukaan.

Halpaa, helppoa ja ennen kaikkea: hyvää ja ravitsevaa!

ps. Suosittelen lämpöisesti Cafe Rongoa, miellyttävä sisustus (erikoismaininta wc-tilasta), mukava henkilökunta ja joustava palvelu. Kannattaa käydä.

edit: Linssiaprikoosikeitto olikin Edinburghissa, Hendersson nimisessä paikassa, Rongossa oli erinomainen bataattiporkkanakeitto. Suosittelen molempia!