4.4.12

YLE-vero suututtaa

Nyt on se on sitten selvä. Jokainen täysi-ikäinen Suomalainen saa oikeuden maksaa YLE-veroa vuodesta 2013 alkaen. Summa kuulostaa pieneltä, 140 euroa vuodessa per nuppi. Eli kahden aikuisen taloudelta, joiden molempien tulot ovat yli 22 000 euroa vuodessa 280 euroa, kolmekymppiä enemmän kuin nyt. Jos siis maksoi televisiolupamaksun. Ja katsoi televisiota.

Ensi vuonna YLE:lle on budjetoitu 500 miljoonaa, jota korotetaan sitä mukaa, kun kustannukset nousevat. Jokin tässä yhtälössä ei nyt kohtaa minun oikeustajua. Kaikkialla muualla valtiontaloudessa kannustetaan säästötalkoisiin, mutta YLE saa organisaationa paisua paisumistaan veronmaksajien kustannuksella.

Kuulun siihen kategoriaan, että katson sarjat ja elokuvat mieluiten fyysiseltä tallenteelta (dvd/blu-ray) ja silloin kun haluan. Remontin yhteydessä meidän taloudesta poistui myös kattoantenni. Tällä hetkellä taloudessamme ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan televsiolähetyksiä sekä radionkuuntelu rajoittuu aamulla kaupallisen kanavan aamushowhun sekä iltapäivään, keskipäivän juontajan länkytyksiä ei pysty kuuntelemaan..

Kyllä, monesta muustakin maksetaan ns. turhaan veroja, kuten Musiikkitalo, Ooppera, teiden kuntoja katsellessa tulee väkisin mieleen, ettei tieliikenteestäkään kerätyt varat palaudu oikeaan osoitteen. Miksi sitten valitan YLE-verosta? Pieniä maksuja kertyy jatkuvasti lisää. Jossain voisi mennä raja. Nyt on pakkomyyty tuote, jota en halua, mutta ei minulta kysytä.

Onko todellakin oikein, että voidaan perustaa palvelu valtion taholta, jonka mielekkyydestä ei kysytä kansalaisilta ja veloitetaan kuitenkin kaikkia? Tulee mieleen jokin muu hallintomuoto kuin demokratia.

Lähde:
http://www.hs.fi/politiikka/Valtioneuvosto+hyv%C3%A4ksyi+Yle-veron++sinkku+maksaa+aiempaa+v%C3%A4hemm%C3%A4n/a1305559285077

2 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

http://ohjelmaopas.yle.fi/loyda_ao

Eikö muka tuolta löydy mitään sellaista mitä seuraat esim. läppäristä/puhelimesta/iPodista/tabletista...???

Nimim. Maksan kuin maksankin ja ihan mielelläni

10. huhtikuuta 2012 klo 10.14  
Blogger Slamtilt kirjoitti...

Se, mitä katson televisiosta, katson dvd / blu-ray muodossa, tai futista kavereiden kanssa.
Meillä on käytössä hspda netti, ei kiinteää linjaa. Senkään vuoksi en jaksa katsoa netin kautta kuin satunnaiset Simon's Cat videot juutuupista.

Se aika mitä minulla jää ns. tyhjäksi, käytän mieluummin ihan muuhun kuin netistä turhanpäiväisiä pätkiä katsomalla. Ja YLE-areenan toteutuskin on sen verran kuraa, ettei tällä netillä sitä voisi katsoa, jos haluaisi.

Mitä jos tehtäisiinkin sellainen juttu, että kerätään veroluontoisesti kansalaisilta 500 miljoonaa euroa ensi vuonna ja enemmän seuraavana siihen, että joukkoliikenne kaupunkien välillä tulisi kansalaisille maksuttomaksi? Se säästäisi myös valtion rahoja, koska silloin ei voisi kovin moni enää vähentää pendelöintikuluja verotuksessa. Siitä hyöytyisi oikeasti myös vähätuloiset tai muuten vain autottomat ihmiset.
Kuinka moni siitä suuttuisi? Oma veikkaus on, että aika moni. Se, että palvelu on saatavilla, ei mielestäni oikeuta palvelusta laskuttamiseen.

YLE:n tämän hetkinen toiminta on myös kaukana siitä, mihin se alunperin on luotu. YLE:n uskottavuus riippumattomana ja totuudenmukaisena lähteenä on kokenut pahan kolauksen. Viihde ei myöskään kuulu mielestäni valtion rahoilla tuotettuun palveluun. HBO toki tykkäsi, kun YLE löi muutaman kymmenen miljoonaa taalaa tiskiin.

Suomessa on ollut yksilönvapaus ostaa ja kuluttaa sellaisia palveluita kuin kansalainen haluaa. Tämä uusi vero heikentää huomattavasti yksilön vapautta.

Ei, en halua katsoa, en halua maksaa. Maksan siitä mitä katson, en siitä mitä minulta jää katsomatta.

10. huhtikuuta 2012 klo 17.51  

Lähetä kommentti

<< Etusivu