23.5.08

Riittämättömyys, osa 1

Joskus sitä tuntee itsensä riittämättömäksi. Asia vaihtelee, tunne on kutakuinkin sama, asiasta riippumatta. Oli se asia sitten urheilu, soittaminen, auttaminen tai parisuhde. Riittämättömyyden tunne on jokaisella osa-alueella jossain vaiheessa edessä. Huono tai heikko itsetunto vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka helposti tuntee itsensä riittämättömäksi. Se ei kuitenkaan ole se ainoa asia mikä siihen vaikuttaa.

Mikäli teoistaan tai toimistaan ei saa minkäänlaista palautetta, tulee helposti olo, ettei omat teot riitä siihen mihin haluaisi. Toisaalta, negatiivinen palaute saattaa parantaa suoritusta esim. urheilussa, joissain tapauksissa se vie lopunin yrityksen ja uskon omaan tekemiseen. Parisuhteessa yleisin lopputulos on se, ettei enää halua yrittää hetkeen mitään.

Parisuhde on varmin paikka kokea riittämättömyyttä, auttaminen on heti seuraavana. Niissä riittämättömyyden tunne on yleisesti huomattavasti voimakkaampi kuin muissa. Parisuhdetta ei opeteta missään. Jokainen suhtautuu siihen omalla tavallaan ja jokainen suhde on erilainen.

Kuinka välttää sitä tunnetta, mikä syövyttää yhdessäoloa, sekä itsetuntoa?

Palaute, on se sitten sanallista tai sanatonta, on se, mitä ihminen kaipaa. Vuorovaikutteita. Ilman niitä ei synny sellaista tilaa, missä ei tarvitse tuntea olevansa riittämätön. Varmasti kaikilla, jotka ovat parisuhteessa eläneet, tulee ajoittain tunne, ettei riitä. Siinä tulee kuvaan myös luottamus. Luottamus toiseen, luottamus siihen, että oikeasti on se mitä toinen haluaa.

Luottamus ei synny kovin nopeasti. Mutta tuhoutuu sitäkin nopeammin. Pitkään rakennettu asia on nopeasti ohi. Mikään asia ei kestä, mikäli sitä ei hoida. Luottamuksen rakentaminen on hidas prosessi, minkä aikana tulee varmasti riittämättömyyden tunteita. Mikään hyvä ei tule itsestään, eikä ilmaiseksi. Kuinka paljon luottamuksen rakentaminen vaatii, riippuu meistä itsestämme. Kuinka helposti luottaa eri ihmisiin. Ihmistuntemus on tässä yksi avainasemassa oleva tekijä.